Blockchain voor beginners

U heeft vast wel eens gehoord over blockchain. Toch is het vaak moeilijk om uit te leggen wat het nu precies is. En als ondernemer vragen wat blockchain nu eigenlijk is, vindt u misschien lastig. Want bent u de enige die eigenlijk niet weet wat blockchain nou precies is? Natuurlijk niet. In dit artikel leest u alles wat u in de basis moet weten over blockchain!

Meer dan een cryptocurrency

Als men op straat gevraagd wordt wat blockchain eigenlijk is, dan wordt vaak het antwoord gegeven “iets met Bitcoin, toch?”. Dat is natuurlijk niet helemaal onwaar, maar blockchain is meer dan alleen Bitcoins. Wanneer u bijvoorbeeld weleens gebruikmaakt van Google Drive of een andere clouddienst, maakt u bijvoorbeeld al gebruik van een blockchain. Een blockchain is eigenlijk een grote database die open is voor iedereen en waar niemand de eigenaar van is. Dat klinkt vaag, maar dat is natuurlijk ook het geval met het internet. U kunt een blockchain vergelijken met een soort spreadsheet in de cloud. Iets wat u waarschijnlijk ook al eens op het werk gebruikt. Er is natuurlijk ook een verschil met een spreadsheet in de cloud. In een blockchain kan alleen onderaan informatie toegevoegd worden. Er kunnen dingen gewijzigd worden, maar alles wat er in het verleden ingezet is, blijft staan.

Hoe werkt een blockchain?

Bij het gebruik van de blockchain wordt een soort geheimschrift gebruikt, wat ook wel hashcode genoemd wordt. Deze hashcode wordt gekoppeld aan een bepaalde transactie. Wanneer u bijvoorbeeld iets aankoopt, wordt in de hashcode vastgelegd op welke tijd en datum dit was en dat u dit gekocht heeft. Wanneer u uw aankoop wilt doorverkopen, kan bij de aankoop worden afgesproken dat dit maximaal een bepaald aantal keer kan. Voor het doorverkopen ontvangt u credits waarmee u weer iets nieuws kunt kopen.

Praktijkvoorbeelden van blockchain

Oke, moet het nu duidelijk zijn wat blockchain precies is? Wees niet bang als u het eigenlijk nog steeds niet begrijpt. Veel mensen zijn om deze reden ook wat sceptisch. Vaak begrijpen ze pas hoe het werkt, wanneer ze het in de praktijk zien en dat terwijl het wordt gezien wordt als iets voor in de verre, verre toekomst. Zo start een bekende energiemaatschappij een blockchain met mensen die zelf energie produceren waarbij geen gebruik gemaakt wordt van derde partijen. Blockchains kunnen in de loop van de tijd zorgen voor steeds meer van zulke duurzame en eerlijke initiatieven en zouden de wereld een beetje beter kunnen maken!

Blockchain en Bitcoin

Blockchain en Bitcoin zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zonder de blockchain technologie werkt het allemaal niet. Deze technologie houdt namelijk alle transacties van de Bitcoin bij. Dit zorgt ervoor dat er geen bank achter deze vorm van geld zit. Bij normale valuta stuurt de overheid de waarde. Wanneer de Euro minder waard wordt, zorgt de overheid ervoor dat de koers stabiliseert. Bij de Bitcoin is dat niet zo, de waarde hiervan fluctueert ernstig. Het kan dan ook eigenlijk zowel een voordeel als een nadeel zijn dat de overheid zich niet kan bemoeien met de Bitcoin.