Wat is een hologram en hoe werkt het?

Je hebt vast wel eens van een “hologram” gehoord. Maar wat is het precies? Hoe werkt het? En hoe kun je het gebruiken om jouw bedrijf te promoten? We leggen het je allemaal uit in dit artikel!

Wat is een hologram?

Laten we beginnen met de vraag “wat is een hologram?”. Een hologram geeft door middel van licht een beeld weer van een afbeelding of video. Doordat dit beeld in 3D is, lijkt het net echt! Dit effect is te vergelijken met wat je te zien krijgt in een 3D bioscoop. Je hebt vast en zeker in je leven wel eens in hologram gezien. Er zijn echter verschillende soorten hologrammen. De bekendste zijn:

Led fan hologrammen

De eerste is een “led fan” hologram. Hierbij draait een strip met daarop led lampjes heel snel rond, net als een ventilator (vandaar ook de naam!). Doordat de led lampjes een bepaalde kleur hebben en zo snel ronddraaien, ontstaat er een bewegend 3D beeld! Een led fan hologram kun je halen bij Media Hologram! Je ziet dit type hologram vaak terug op bijvoorbeeld beurzen. Ideaal dus om jouw bedrijf op te laten vallen en potentiële klanten naar je stand te lokken of jouw boodschap naar buiten te brengen!

Lichtprojectie

Een ander soort hologram is een lichtprojectie (ook wel “pepper’s ghost” genoemd). Hierbij wordt er door middel van licht een illusie gecreëerd. Dit type hologram zie je vaak terug in bijvoorbeeld theaters, pretparken, musea en festivals! Een erg bekend voorbeeld hiervan is het muziekfestival Coachella in 2012. Hier verscheen namelijk de (in 1996 overleden) rapper Tupac op het podium, door middel van een hologram! Video’s van deze gebeurtenis zijn massaal viraal gegaan. Een goede marketingstunt dus! Pepper’s ghost hologrammen zijn erg realistisch, maar tegelijk ook erg complex. Zo dient de omgeving donker genoeg te zijn.

Pyramide

Weer een ander soort hologram is een holografische piramide. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van de reflectie van het glas van een piramide, waardoor het lijkt of het object zweeft. Er zijn hele kleine holografische piramides die je bijvoorbeeld thuis op je tablet of smartphone kunt plaatsen, en hele grote piramides voor de professionals.