Content Performance Beoordelen

Als digital marketeer wil je natuurlijk weten hoe goed je content het doet. Welke content zorgt voor conversie, welke content juist niet? Als je een sterke content strategy wilt bouwen dan moet je ook weten hoe je de verschillende parameters kan meten en bijhouden. Dit is mogelijk. Het is een kwestie van het bijhouden van de juiste metrics. Maar met alle informatie die beschikbaar is kan het soms wat lastig zijn om de juiste metric te kiezen en daarop te focussen.

We geven je vier essentiële parameters waarmee je de performance van je content kan beoordelen. Ook geven we je een manier om de relevante data te vinden en hoe deze te interpreteren. Als je deze parameters in de gaten houdt dan weet je vanaf nu precies hoe goed je content presteert!

1- Nieuwe en terugkerende bezoekers

Deze parameter laat de verhouding zien tussen nieuwe en terugkerende bezoekers op je pagina. Het aantal nieuwe bezoekers is een goede indicatie voor het aantal potentiële klanten. Het aantal terugkerende bezoekers laat zien dat deze je content waarderen. Het is het beste om een gezonde mix van nieuwe en terugkerende bezoekers te hebben. Je content haalt dan immers nieuwe bezoekers binnen terwijl bestaande bezoekers terugkeren!

Hoe dit te meten:

Google Analytics – Audience > Behavior > New vs. Returning

2- Gemiddelde tijd op een pagina

Laat zien of bezoekers je informatie echt tot zich nemen of deze slechts snel scannen. Als bijvoorbeeld een bepaalde blog een veel kortere ‘time on page’ laat zien dan je gemiddelde content, dan weet je dat dit type blog door jouw bezoekers minder gewaardeerd wordt. Analyseer welke content het goed doet en welke het minder goed doet, en probeer er achter te komen of je een ‘recept voor succes’ kan maken!

Hoe dit te meten:

Google Analytics – Behavior > Site Content > All Pages

3- Bron van herkomst

Laat zien waar precies je bezoekers vandaan komen. Je kunt erachter komen welke marketingkanalen goed werken en welke helemaal niet. Komen je meeste bezoekers vanuit zoekmachines? Of juist vanuit je social media pagina’s? Of heb je een bekend merk en komen bezoekers rechtstreeks naar je site? Door de bron te analyseren en te koppelen aan het succes van bepaalde content kun je erachter komen hoe je je marketingkanalen kan gebruiken om de juiste bezoekers bij de juiste content te krijgen.

Hoe dit te meten:

Google Analytics – Acquisition > All Traffic > Channels

4- Bounce rate

Dit laat het percentage bezoekers zien dat je website (direct) heeft verlaten na te zijn beland op een van je subpagina’s. Als de bounce rate hoog is dan kan dit duiden op een fout met je website. Zeker als je een online winkel hebt dan is een hoge bounce rate verontrustend, want dat betekent dat je meeste potentiële klanten wel op je site terechtkomen maar geen aankoop doen. Je kan checken of er iets mis is met de laadsnelheid van je pagina. Of misschien is je SEO niet helemaal in orde en kunnen bezoekers niet vinden waar ze naar zoeken.

Hoe dit te meten:

Google Analytics – Behavior > Site Content > All Pages

Met deze vier parameters kun je een heel goed beeld krijgen van de performance van je content. Natuurlijk zijn er nog vele andere metrics beschikbaar die je helpen om te monitoren of je digital marketing strategy het gewenste resultaat heeft. Welke gebruik je zelf?